Η "είδηση" από την χθεσινή μέρα, δεν ήταν τελικά μόνο η μεγαλειώδης πορεία, ούτε ο προπηλακισμός του Κ. Χατζηδάκη. 
Πολλοί εστιάζουν την είδηση στην ενημέρωση των πολιτών από τους πολίτες και κυρίως στο ρόλο που έπαιξε σε αυτό το twitter και όχι όπως είχαμε συνηθίσει μόνο τα blogs, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιδίδεται σε αντιγραφές από τα ΜΜΕ και ορισμένα εξ' αυτών σε σχολιασμό αυτών των κειμένων. 
Το twitter "απογειώθηκε" χθες, εξ΄αιτίας δυο γεγονότων: 

  1. Παρείχε άμεση ενημέρωση, όπως τις παλιές καλές μέρες του IRC. Oι χρήστες στο twitter μέσω των κινητών τους ενημέρωναν από το "πεζοδρόμιο" ή παρακολουθούσαν blogs και συνεισέφεραν στην ενημέρωση.
  2. Ο ΔΟΛ το σκέφθηκε "εμπορικά" δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες του in.gr να παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση όσα γράφονταν στο twitter και συνεπώς δίχως να "σπάει" την απεργία των ΜΜΕ, να παρέχει πληροφόρηση. Βέβαια και αξίζει να σημειωθεί, οι χρήστες του twitter το βρήκαν ως ευκαιρία να καταγγείλουν τον ΔΟΛ μέσα από την ιστοσελίδα του, και να αναρτούν μηνύματα για την ποιότητα της ενημέρωσης που τους παρέχει το συγκρότημα. Όπως παρατηρεί ο Κ. Γιαννακίδης από το www.protagon.gr "εκ των πραγμάτων ο διαχειριστής του in.gr αναγκάστηκε να αφαιρέσει την εφαρμογή. Δεν παίζουν με αυτά. Μόνο αυτά παίζουν μαζί σου". 



Βρήκα ενδιαφέρον το κείμενό του, ιδιαίτερα σε σχέση με την ΕΣΗΕΑ, η οποία όχι απλά αρνείται να δει την πραγματικότητα της δημοσιογραφίας την εποχή του internet, αλλά ακόμα και όσοι πιέζουμε το ΔΣ να εγγράψει ως μέλη της ΕΣΗΕΑ όσους δημοσιογράφους εργάζονται σε ειδησεογραφικά sites, προφανώς η ζωή μας έχει ξεπεράσει. 
Τι γράφει ο Κ. Γιαννακίδης: 
<<Παρακολούθησα τη χθεσινή κινητοποίηση από το twitter. Απλώς δεν άκουσα τον ήχο των εκρήξεων. Η πληροφορία, όμως, ήταν εκεί. Γρήγορη, άμεση, ελαφριά και όχι ανάλαφρη-λες και κάποιο ξυράφι αφαίρεσε το περιττό λίπος που συνηθίζουμε να προσθέτουμε οι επαγγελματίες. Δεν υπήρχε ούτε «σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας», ούτε «πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιεξουσιαστές κινούνται προς την Ομόνοια.» Ηταν αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε «δημοσιογραφία των πολιτών».
Ναι, φυσικά και εξέλειπε η συμβατική έννοια της διασταύρωσης. Βεβαίως και ο κύριος όγκος της ενημέρωσης ήταν χωρίς ονοματεπώνυμο. Μόνο που αυτό δεν είναι παντού και πάντα κακό. Πρώτον επειδή όλοι και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ενημερώνονται αυτόν τον τρόπο. Αν αυτός ο τρόπος απορρίπτει εμένα και τους συναδέλφους είναι δικό μας πρόβλημα και όχι της κοινωνίας. Δεύτερον, επειδή η ενημέρωση αποκτά πάλι την αυθεντικότητα που έχασε. Ισως αυτό να μη βρίσκει εφαρμογή παντού-οι πολίτες και δημοσιογράφοι δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στην πληροφορία. Ομως την Τετάρτη για χιλιάδες ανθρώπους οι ανάγκες ενημέρωσης καλύφθηκαν από τους συμπολίτες τους. Στο άμεσο μέλλον θα γίνεται για εκατοντάδες χιλιάδες και λίγο αργότερα για εκατομμύρια.


Κάποιος μπορεί να σηκώσει το χέρι για να πει ότι όλη αυτή η ροή πληροφόρησης δεν έχει το βάρος  της υπογραφής που φέρει ένας προβεβλημένος δημοσιογράφος. Φοβούμαι, όμως, ότι αυτό το βάρος απειλεί να τον πλακώσει ως κομμάτι ενός συστήματος που αμφισβητείται πλέον και στην πράξη. Πως τα είδε όλα αυτά η ΕΣΗΕΑ; Δεν τα είδε. Και αυτό το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και από τις απολύσεις.
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας, η, μάλλον αφελής, απόφαση του in.gr να εγκαταστήσει εφαρμογή αναμετάδοσης των μηνυμάτων από το twitter. Πολύ γρήγορα τα περισσότερα μηνύματα γύρισαν σε καταγγελίες για το μέσο και την ιδιοκτησία του. Εκ των πραγμάτων ο διαχειριστής του in.gr αναγκάστηκε να αφαιρέσει την εφαρμογή. Δεν παίζουν με αυτά. Μόνο αυτά παίζουν μαζί σου>>. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer