Ηρόδοτος, ιστορία Ι, Κλειώ 94

"Αυτός (σσ εννοεί τους Λύδιους) ήταν ο πρώτος λαός που γνωρίζουμε ότι χρησιμοποίησε χρυσά και ασημένια νομίσματα και εισήγαγε το εμπόριο. Αυτά τα παιχνίδια υποτίθεται ότι εφευρέθηκαν την εποχή που ξεκίνησαν να ιδρύσουν μια αποικία στην Τυρρηνία και η ιστορία λέει ότι την εποχή που βασίλευε ο Άτης, γιός του Μάνη, συνέβαινε τότε η Λυδία να υποφέρει από έναν τρομερό λιμό. Για ένα διάστημα ο λαός έκανε όσο μπορούσε υπομονή, αλλά καθώς περνούσε ο καιρός και δεν υπήρχε βελτίωση, άρχισαν να ψάχνουν κάτι για να ανακουφιστούν από αυτή τη δυστυχία. Τότε επινοήθηαν διάφοροι τρόποι. Για παράδειγμα εφευρέθηκαν τα ζάρια, τα “κότσια” και τα παιχνίδια με μπάλα.

Για την ακρίβεια, ισχυρίζονται ότι αυτοί ανακάλυψαν όλα τα παιχνίδια αυτού του είδους, εκτός από τους πεσσούς (=σκάκι) που δεν θεωρούν δική τους εφεύρεση. Ο τρόπος που χρησιμοποίησαν αυτές τις εφευρέσεις, για να ξεχνούν την πείνα τους, ήταν να τρώνε και να παίζουν μέρα παρά μέρα: Δηλαδή τη μια μέρα έπαιζαν αδιάκοπα, τόσο που δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν το φαγητό και την επόμενη έτρωγαν, χωρίς να παίζουν καθόλου. Κατάφεραν έτσι να ζήσουν δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια. Κι ακόμα δεν φαινόταν καμία ελπίδα απαλλαγής από το μαρτύριό τους. Τότε ο βασιλιάς χώρισε τον πληθυσμό σε δυο ομάδες και όρισε με κλήρο ποιοι θα έμεναν στην πατρίδα και ποιοι θα μετανάστευαν. Όρισε τον εαυτό του ηγέτη αυτών που θα έμεναν και τον γιό του Τυρρηνό κυβερνήτη των μεταναστών. Οι κλήροι τραβήχτηκαν και οι μισοί κατέβηκαν στην ακτή της Σμύρνης". 

Η εφεύρεση του σκακιού από τον Παλαμήδη.
Ο Παλαμήδης ήταν γιος του Ναυπλίου καί της Ησιόνης. Ήταν εφευρέτης, συγγραφέας και ήρωας του Τρωϊκού Πολέμου. Ως εφευρέτης επινόησε τα μέτρα και τα σταθμά. Εφηύρε τα γράμματα Ζ, Π, Φ, Χ του Αλφαβήτου και τους αριθμούς. Ακόμα διαίρεσε το έτος σέ μήνες, ημέρες και ώρες. Κατά τη διάρκεια του Τρωϊκού Πολέμου φροντίζοντας για την ψυχαγωγία των στρατευμάτων των Αχαιών εφήυρε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τους πεσσούς ή πεττούς (το σημερινό σκάκι).

Εφηύρε (την πεσσεία ή πεττεία, δηλ. το παιγνίδι τών πεσσών = σημ. σκάκι) από την κίνηση των επτά πλανητών που επιφέρουν στους ανθρώπους χαρές και λύπες "κατά μοιρική τύχη", δηλ. σύμφωνα με την τύχη που καθορίζουν οι Μοίρες, ορίζοντας την τάβλα (= αβάκιο, σκακιέρα) ως τον γήινο κόσμο , τους δε δώδεκα οίκους ως τον αριθμό των ζωδίων, το δε μέρος όπου τοποθετούνται τα ψηφία (πεσσοί) και τα εντός αυτού επτά κομμάτια (συμβολίζουν) τα επτά άστρα, ο δέ πύργος (το όγδοο κομμάτι) συμβολίζει το ύψος τού ουρανού, από όπου ανταποδίδονται σε όλους τα οφειλόμενα καλά και κακά.

(Ιω. Μαλάλας, ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ, Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, Αθήνα 2001, Απόδοση αποσπάσματος: Ιαλυσσός)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer