Πολύ καλό και επεξηγηματικό δημοσίευμα για την πρώτη μέρα της επιχείρησης Odyssey Down στη Λιβύη. 
Στις 19 Μαρτίου 2011, παρεμπιπτόντως ακριβώς 8 χρόνια από την έναρξη της Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Ιράκ, μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση για την προστασία των πολιτών της Λιβύης από τις επιθέσεις δυνάμεων πιστών στον Καντάφι, άρχισε, με τη συμμετοχή των δυνάμεων του συνασπισμού των προθύμων :ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Καναδάς. Η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε τουλάχιστον τρεις φάσεις:

1)Ανάπτυξη δυνάμεων: Η Καναδική Πολεμική Αεροπορία έστειλε 6 CF-18 της Μοίρας 425, της 3ης Πτέρυγας από Bagotville έως το Τράπανι μέσω Πρέστγουικ, το USAFE (Ηνωμένες Πολιτείες της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη) μετακίνησαν περίπου 10 F-15E της 494FS και 12 F-16 του 480FS στο Aviano, η RDAF (Βασιλική Δανική Πολεμική Αεροπορία) ανέπτυξε 6 F-16 στην Sigonella, η Ισπανική Πολεμική Αεροπορία έστειλε 4 EF-18 και 1 B707 στη Decimomannu και ούτω καθεξής. Ακόμη και η Ιταλία μετέφερε ορισμένες δυνάμεις. Η συγκέντρωση δυνάμεων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς νέες χώρες θα ενταχθούν στην συμμαχία των προθύμων και θα βρουν μια θέση σε ένα από τα 7 ιταλικά αεροδρόμια που είναι διαθέσιμα (Aviano, Gioia del Colle, Trapani, Amendola, Sigonella, Decimomannu και Pantelleria) ή από άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Κύπρος.

2) Νωρίς το απόγευμα της 19 Μάρτη, με διαταγή του προέδρου Σαρκοζί, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ξεκίνησε την «Επιχείρηση Harmattan», το όνομα της γαλλικής συμμετοχής στην Οδύσσεια Dawn. Τα γαλλικά αεροσκάφη πέταξαν στη Λιβύη για την παροχή αποστολών αεράμυνας για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή της Βεγγάζης (ακτίνα 150 χλμ από την πόλη), καθώς και στην καταστροφή των στρατιωτικών στόχων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον άμαχο πληθυσμό . 20 αεροσκάφη συμμετείχαν στην πρώτη επιδρομή (8 Rafale, 2 Mirage 2000-5, 2 Mirage 2000 D, 6 C-135 δεξαμενόπλοια και 1 E3F και δύο φρεγάτες για αντιαεροπορική άμυνα ( Jean Bart και Forbin)είχαν τοποθετηθεί ανοικτά της Λιβύης.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση Τύπου αργότερα επιβεβαίωσε ότι «αυτά τα χτυπήματα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων,υπήρξαν πληροφορίες για ενόχληση κάποιων απ΄ αυτούς,λόγω της γαλλικής βιασύνης. Κάποοι μίλησαν για τη προσπάθεια του Σαρκοζί να δώσει ηγετικό ρόλο στη Γαλλία,κάποιοι άλλοι ότι ήθελε να ακόμη και να προωθήσει την εικόνα των Rafale!
Το σίγουρο είναι ότι η μοναχική επίθεση που έκανε η γαλλική ΠΑ ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστη , απροσδόκητη, ιδίως γιατί η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία στερείται ορισμένων δυνατοτήτων και δεν είναι σε θέση να εκτελεί αυτόνομα κάποιες αποστολές που απαιτούνται συνήθως κατά την έναρξη μιας εκστρατείας. . Συνήθως, μια αεροπορική εκστρατεία ξεκινά με χτυπήματα πυραύλων με στόχο την εχθρική αεράμυνα και τις επικοινωνίες. Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πιο ενημερωμένες πηγές, δεν υπήρχε καμία περιοχή με ενεργούς πυραύλους SAM στη Βεγγάζη ,άρα δεν υπήρχε και απειλή.
Για το λόγο αυτό, χωρίς πολύ κόπο ένα γαλλικό αεροπλάνο εξαπέλυσε επίθεση (Mirage 2000D ή Rafale) , τον πρώτο πυροβολισμό της Επιχείρησης Οδύσσειας Dawn (χρησιμοποιώντας είτε ένα GBU-12 κατευθυνόμενα με λέιζερ βόμβα ή έναν πύραυλο AASM αέρος- εδάφους ).

Τα μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις σε Solenzara και Corse.

3) το τελευταίο σκέλος της πρώτης φάσης της επιχείρησης Οδύσσεια Dawn ήταν μια μαζική επίθεση Tomahawk που εκτελ;esthkan από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και τέσσερα υποβρύχια (τρία των ΗΠΑ και ένα Βρετανικό τύπου Τραφάλγκαρ) .
Περισσότεροι από 110 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τα USS Stout (DDG 55) και USS Barry (DDG 52) και υποβρύχια USS Πρόβιντενς (SSN 719), USS Scranton (SSN 756) και USS Florida ( SSGN 728). Τα Tomahawk Land Attack χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση σε 20 στόχους της Λιβυκής αεράμυνας, και κόμβους επικοινωνίας. Μετά το κύμα των πυραύλων Κρουζ, η RAF ξεκίνησε επιθέσεις με πυραύλος Storm Shadow από αεροσκάφηTornado που πέταξαν απευθείας από την βάση της RAF στο Marham κάνοντας ένα ταξίδι 3.000 μίλιων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποστολή βομβαρδισμού που πραγματοποίησε από την RAF από τη σύγκρουση στα Φώκλαντ.
 Η συνέχεια εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer