Ανησυχία ότι η κατάσταση στην Λιβύη μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου, δείχνει η μεγάλη κινητικότητα των αμερικανικών -και όχι μόνο- πλοίων που καταπλέουν στην περιοχή.
Οι αμερικανοί επικαλούμενοι κινδύνους από ιρανικούς πυραύλους στην Ευρώπη αποστέλλουν αυτή την εβδομάδα το USS Monterey στη Μεσόγειο, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του διευθυντή αντιπυραυλικής άμυνας John Plumb.
Το πλοίο διαθέτει κατευθυνόμενους πυραύλους, αλλά και το Aegis ραντάρ, ικανό να εντοπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και θα παραμείνει στη Μεσόγειο για έξι περίπου μήνες.
Το USS Monterey είναι πιθανό να καταπλεύσει και στη ναυτική βάση της Σούδας, στην οποία έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, πριν “φορέσει” το νέο αντιπυραυλικό του ραντάρ και στόχος είναι να “συμπηρώσει” τις υπάρχουσες χερσαίες αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις των αμερικανών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η εμπλοκή του USS Monterey στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, αν και δεν έχει ανακοινωθεί, θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς η κατάσταση στην περιοχή έτσι όπως εξελίσσεται εμπνέει ανησυχία, ενώ η συγκέντρωση των πλοίων του 6ου στόλου και η ενίσχυσή του με το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο USS KEARSARGE από σήμερα και ο αναμενόμενος κατάπλους του αεροπλανοφόρο USS ENTERPRISE αύριο με όλα τα συνοδά τους πλοία, μαρτυρά μεγάλης κλίμακας προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο στη Λιβύη. Ανάμεσα στα πλοία συνοδείας και ένα υποβρύχιο, το USS Scranton, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη ενεργειών ειδικών δυνάμεων
Στη Σούδα βρίσκονται 300 περίπου Αμερικανοί πεζοναύτες που έφθασαν άοπλοι, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα επιβιβαστούν στα διερχόμενα για την καυτή ζώνη πλοία.
Πάντως στο USS KEARSARGE περίπου 2.200 πεζοναύτες του 26ου Εκστρατευτικού Σώματος των Πεζοναυτών, το οποίο έχει ενισχυθεί από δύο τάγματα ειδικών δυνάμεων. 

Ιωάννα Ηλιάδη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer